de toekomst is er al

Een blog over hoe in een veranderende toekomst je kerntalent je kan helpen. 

De toekomst is er al

We zijn gewend om ons door het leven te plannen. Voor onszelf bedenken we een toekomst, zoals we die graag voor ons zien en zouden willen dat die werkelijkheid wordt. Vervolgens werken we naar dat doel toe. Als je een beetje realiteitszin hebt dan hou je er rekening mee dat niet alles maakbaar is. Je weet dat er omstandigheden voor kunnen zorgen dat je plannen afwijken van het oorspronkelijke idee. En met wat flexibiliteit vind je uiteindelijk wel een weg die leidt naar ‘ergens in de buurt van’ het oorspronkelijke plan. Tot zover de ‘planned future’ (de toekomst zoals je hem bedacht had).

Dan is het maart 2020 en slaat plots de emerging future (de toekomst zoals die zich aandient) toe. Er gebeurt iets wat alles op zijn kop zet. De planned future krijgt een klap in het gezicht van de ‘emerging future’. De omstandigheden veranderen zo ingrijpend dat het lastig, zo niet onmogelijk wordt om je oorspronkelijke plan uit te voeren. En de Rijdende Rechter zegt: “en daar moet u het mee doen.” Hoe doe je dat dan?” is wat mij betreft de belangrijkste vraag van het jaar. 

Als de controle wegvalt in een veranderende toekomst

De eerste stap is de moeilijkste: accepteren dat het is zoals het is. Moeilijk, omdat je in het accepteren ook de controle weggeeft. Je neemt aan dat het niet meer is zoals het was, maar hebt nog geen idee wat er voor in de plaats komt. Óf er iets voor in de plaats komt. Dat vraagt om overgave en vertrouwen. Iets dat voor de één makkelijker is dan voor de ander. Wat gebeurt er met je als je je moet overgeven aan het onbekende? En Wat kom je dan tegen? Waar zou je steun kunnen vinden om je vertrouwen op te bouwen? 

Voor mij persoonlijk zorgde COVID-19 ervoor dat mijn grootste opdracht (lees: inkomstenbron) plotseling wegviel. Totaal onverwacht moest ik op zoek naar andere bronnen voor werk en inkomen. Nieuwe omstandigheden accepteren is voor mij niet zo moeilijk, dat kan ik van nature heel goed. Vertrouwen hebben is daarentegen een stuk lastiger. Wat hielp is dat ik een goede buffer heb opgebouwd, waardoor het water niet meteen aan de lippen staat. Aan Pien heb ik een goede coach, zij kan goed vertrouwen op wat er komt en is daarmee een fijn voorbeeld. Verder helpt ook dat ik eerder met dit bijltje gehakt heb, een jaar of 10 geleden. De belangrijkste les daaruit:

Kom in beweging

Als zich een veranderende, nieuwe toekomst (een ‘nieuw normaal’) aandient, dan zul je je daar op de een of ander manier toe moeten verhouden. Als je een plekje wilt in die toekomst althans. En om dit te kunnen is er actie nodig. Wat mij helpt is de tijd nemen om mezelf goed onder de loep te nemen en terug te keren naar mijn kern.

Het kerntalent in een veranderende toekomst

Ik geloof namelijk dat er in iedereen een persoonlijk leidend principe schuilt. Datgene waarvoor jij er bent, hier in het leven. Het is onvervreemdbaar van jou, op jouw lijf geschreven. Hoe je er aan komt? Je hebt het in de loop van je leven samengesteld. Als een opeenstapeling van al je ervaringen en je (onbewuste) reacties daarop. Ik noem het voor het gemak het kerntalent.

Voor mijzelf heb ik het ooit gevangen in het woord ‘oplosser’. Van nature kan ik goed observeren, analyseren, zien wat er nodig is en van daaruit een plan verzinnen voor een vervolgontwikkeling. En ik doe dit bij voorkeur vanuit een dienende rol, faciliterend. Nu ik dit weet, kan ik op zoek naar opdrachten / werk waarin ik dat kerntalent goed kwijt kan. Ik kom dan uit bij het begeleiden van mensen en groepen bij hun ontwikkeling, in de rollen van coach en procesbegeleider. Het enige wat ik dan vervolgens moet doen is de boer op, om mezelf met mijn talent in de etalage te zetten. Dat is nog best een uitdaging voor me, waarover misschien een andere keer meer in een andere blog :-))

Ook al verandert alles om je heen, er is iets wat er altijd zal blijven. Je eigen kerntalent. Als je dat weet te ‘pakken’ en het vertaalt naar concrete acties dan doe je precies dat wat goed voor je is. En waar je ook nog eens blij van wordt. Dan volgt de rest vanzelf.

Jouw kerntalent

Nu jij. Hoe werkt dat voor jou? Heb je wel eens nagedacht over jouw kerntalent? Zou je het in een woord kunnen vatten? Laat hieronder een reactie achter.