De communicatie tussen mensen en daarmee de resultaten van een team verbeteren 

De DISC analyse is een objectieve en mooie methode om inzicht te krijgen in je voorkeursgedrag en hoe je communiceert met anderen. Aan de hand van een korte vragenlijst wordt een rapport gemaakt. Daarin staat een uitgebreide beschrijving van je communicatiestijl. Met de analyse kun je je communicatie verbeteren tussen mensen en daarmee de resultaten van een team. 

Verschillende persoonlijkheidsstijlen

De DISC-analyse geeft zicht op je ‘stijl’, je kwaliteiten en je valkuilen. En het is daarmee een startpunt voor een onderzoeken naar wat het effect is van je gedrag op anderen, in je werkomgeving. En als je die kennis dan uitwisselt met collega’s in je team, dan wordt het pas echt interessant. Dan is het een geweldig middel om elkaar beter te leren kennen en begrijpen waarom de communicatie zo gaat als ze gaat. Je leert elkaars kwaliteiten kennen, en hoe deze bij kunnen dragen aan het gezamenlijke resultaat dat je nastreeft als team of organisatie.

De letters DISC staan voor 4 verschillende persoonlijkheidsstijlen. Een DISC-analyse geeft zicht op hoe je je verhoudt tot deze vier stijlen. Welke past het meeste en welke het minste bij je? Zo krijg je meer begrip van je eigen stijl en die van anderen. Het helpt je om beter te communiceren. Je kunt makkelijker conflicten voorkomen of verminderen. En de verschillen in anderen waarderen, vertrouwen te krijgen en anderen anders te zien en benaderen. 

effectiviteit-team en persoon

Effectiviteit in een team verbeteren met DISC

DISC is dus een zeer bruikbaar middel om de samenwerking in teams te onderzoeken en te verbeteren. Speciaal hiervoor gebruiken we het teamwiel , dat een beeld geeft van de teamsamenstelling aan de hand van de voorkeursstijlen van de teamleden. Zo worden de verschillende dynamieken, kwaliteiten en valkuilen in teams helder en bespreekbaar.

Er ontstaat een helder beeld van de verschillende kwaliteiten in een team en hoe die zich tot elkaar verhouden. Met deze kennis kun je in het team het gesprek aangaan over hoe je elkaar kunt versterken en aanvullen. En zo bijdragen aan een beter teamresultaat.

effectiviteit team en persoon

DISC Analyse, waar staan de letters voor?


Daadkrachtig, Direct

Zegt iets over hoe je omgaat en reageert op problemen en uitdagingen.

Je bent taakgericht en onderneemt snel actie.

 

Interactief, Inspirerend

Anderen bewegen en overhalen tot jouw standpunt, gaat je makkelijk af.

En je bent mensgericht en onderneemt snel actie.

 

Stabiel, Sociaal

Geeft aan hoe je omgaat met en reageert op veranderingen in jouw omgeving. 

Je benadering is rustig en mensgericht.

 

Conformerend, Consciëntieus

Zegt iets over hoe je reageert op en omgaat met details, gestelde regels en procedures. 

Een taakgerichte en rustige benadering past bij jou.

Wil je weten wat DISC voor jou of je team kan betekenen?

We vertellen je graag alle ins en outs. Om te beginnen kunnen we jouw persoonlijke DISC-analyse maken, die we dan individueel met je doornemen. Zo zit je er meteen midden in.

Ook verzorgen we op aanvraag korte kennismakingsworkshops over het toepassen van DISC. Misschien iets om met je team te doen?

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek